Whiskyprovningar

 

Mattias våren 2006

Vi startade  upp hemma hos Mattias. Alla hade med sig ca 20 cl av någon whisky man vid det tillfället hade. Vi åt en god middag och drack öl och vin till. Sen startade vår första provning. Mattias hade tryckt ut information i förväg om de olika sorterna. Dessutom fanns det en slamkrypare med bland alla olika plastglas. Som vanligt tävlar vi om vem som har kvällens bästa smaklökar och kunskaper. Den första vinnaren blev Joakim. Efter en trevlig kväll blev det sen stortaxi och utgång i Malmö för alla som ville. Denna kväll provade vi Bowmore Surf, Laphroaig 10y, Glenmorangie 10y, Arran Cragganmore 12y, Highland Park 12y och Auchentoshan 10y.

Leif hösten 2006

 
Den andra provningen hölls hemma i Leif etta på Lorensborg. Dagen till ära hade Leif under många timmar grillat spareribs så att det stod härliga till. Till detta åt vi coleslaw och drack öl och vin. Till detta tillfället hade vi infört en avgift på 100:-.
Detta skulle vara till hjälp att servera mat och dryck samt ha fem olika whisky som skall provsmakas. Efter en resa till Irland fanns det bland de olika sorterna naturligtvis även irländsk whisky. Kvällens vinnare blev Bengt-Eric som förärades ett tillfälligt vandringspris i form av ett österrikiskt litet ölkrus.Vi provade Connemara 10y, Glengoyne 10y, MacAllan 10y, Caol Ila 10y och Famous Grouse Blended.

Anders våren 2007

Så var turen kommen att komma hem till Anders på Söderkulla. Efter god mat och dryck kom vi sedan fram till själva provningen. Anders hade inte gjort det lätt. Bland de olika sorterna fanns det en  grain.-variant som inte var helt lätt att hitta. Vinnaren denna kväll blev. Vi provade Cragganmore, Old Pultney, Talisker, Glenfiddich och Black Barrel Grain.
 
 
 Bengt-Erik hösten 2007
Nästa anhalt blev hemma hos Bengt-Erik. Här fick vi ytterligare en medlem i form av den gröne debutanten Johan. Vet inte om han smakat denna ädla dryck tidigare men jag är övertygad om att han lär sig. Som vanligt vid våra sammankomster åt vi en god middag med tillhörande drycker. Värden hade sedan verkligen tänkt till och vid provningen fanns det många gåtor att lösa. Kvällens vinnare blev redaktören Leif själv. Här provades Scapa 12y, Isle of Jura 16y, The Ileach, Talisker 18y och The Grand Bark blended.

Per våren 2008 

Så var det dags att återvända till Bara. Först jobba hela dagen och sen komma tillbaka påkvällen. Känns lite konstigt. Men att komma hem till Per och få se allt han byggt är mycket trevligt. Som vanligt god mat med förtäring och sen avslöjade Per att han fuskat lite. Med fusk menar jag att han och Lisbeth varit på resa i Skottland och upplevt en massa roliga saker. Sånt fusk är helt tillåtet. Vi fick höra en massa roliga historier från resan och sen blev det som vanligt att prova olika whisky. Kvällens vinnare var undertecknad som nu börjar få ordning på smaklökarna. Träning ger färdighet säger man ju.Vi provade Auchentoshan 12y, Glenfiddich 12y, Highland Park 15y, Laphroaig 10y och Islay Mist blended. 

Kaj hösten 2008

En skön höstdag var det dags att styra kosan mot Ystad. Med bra beskrivning och lokalbuss kom vi slutligen fram. Whiskygravad lax som förrätt imponerar på oss i klubben. Högsta poäng. Sen fortsatte det på samma höga nivå. Provningen avslutade sen kvällen och vinnaren var Leif som kvällen till ära förärades en liten tavla med Ystad-motiv. Stort tack!!! Vi provade Scottish Prince 12y blended, Talisker 10y, Auchentoshan 10y, The Glenlivet Nadurra 16y och Old Pultney 1990.

Joakim våren 2009

Nu var turen kommen till Joakim. Som tema för kvällens övningar hade han valt Irland. God mat med irländsk öl och sen dags för provning. Jag var på hugget och trodde nog på en bra chans. Hade ju varit på resa i Irland och visste ju en del. Nu blev det faktiskt så att jag och Mattias slutade på samma poäng. Till min stora glädje kunde han utslagsfrågan som handlade om det irländska namnet för whisky. Alltid roligt att glädja någon som nu fick sin första inteckning. Här provades Bushmills Single Malt 10y, Connemara 57,9 %, The Tyrconell Single Malt, Readbreast Pure Pot Still 12y, Jameson blended.
 

Tommy hösten 2009

Tommy hade förberett sig länge och vi kände oss varmt välkomna till hans trevliga lägenhet. Vin och öl och massor av god mat från den goda kocken. En mycket trevlig kväll avslutades som vanligt med provningen och kvällens vinnare var. Här dracks det Bowmore 12y, Glenfiddich 12y, Aberlour 10y, Bunnahabain 12y, Highland Park 18y och Long John blended.

Johan våren 2010

När vi nu avslutade hela rundan i klubben med att komma till Bara var vi ett decimerat sällskap. Många återbud och Kaj på sjukhuset. Till vår stora glädje ringde han upp oss och talade om att han mentalt var med oss. Heder åt en sådan man. Johan hade på egen hand gjort en köttgryta och vi åt och drack med god aptit. Provningen som avslutade kvällen vanns av

 

Mattias hösten 2010

  Så var det dags för vårt femårsjubileum. Den 22 oktober samlades vi hemma hos Mathias där allt startade en gång. På grund av sjukdom fick Kaj och Joakim lämna återbud. Dagen till ära hade Mathias gjort det extra festligt. På menyn stod en trerättersmiddag med därtill passande viner. Vi startade med en utsökt rätt bestående av pilgrimsmusslor med en smörsås på bl.a soltorkade tomater. Därtill ett fransk mosserande vin. Huvudrätten var en helstekt oxfilé med en god potatisgratäng med spenat. Därtill ett mustigt gott rödvin. Till dessert en creme brulé med hallon och som dryck en söt österikisk Auslese. Sammanfattat en mycket god måltid. Efter detta pratade vi om att styra upp klubben lite. Bengt-Eric blev ordförande, Anders kassör och undertecknad lite allt i allo. Dessutom enades vi om att bjuda in Paul till vår klubb. Sen till väsentligheterna. En tvärprovning av fyra olika Highland Park. En 15y, en 12y, en Provenance 10y samt en 8y ur Te MacPhail´s Collection. Inte helt lätt men jag lyckades med lite tur klara det. Så gjorde även Anders och vi delade vinsten. Min strategi var att hitta den lite starkare Provenance. Sen var den unga ¨8-åringen inte så svår att hitta. Att avgöra sen vilken som var 12y och 15y fick bli vilken som gav mest. Tack för en trevlig kväll och välkommen till mig i maj nästa år.Vi provade Highland Park 12y + 15y, Highland Park Provenance 10y 1998 och Highland Park The MacPhail´s Collection 8y.

 

Anders våren 2011

 Fredagen den 20 maj träffades vi hemma hos Anders. Som vanligt vid våra träffar var närvaron god. Alla var närvarande. Som vanligt bjöd Anders på utsökt mat med tillhörande viner. Ostgratinerad fläskfilé med broccoli, svamp och ris. Till detta drack vi Rodeberg. Efterrätt vaniljglass med blåbär från norra Skåneskogarna. Till detta drack vi Nederburg Noble Late Harvest. Detta var vårt första möte efter Kajs bortgång. Saknaden efter Kaj präglade vår sammankomst. Kajs minne blev mycket påtagligt då vi av hans döttrar har erhållit en flaska Balvenie Double Wood. Vi beslöt att starta varje sammankomst med Kajs Dram till minne av Kaj. Vi hälsade även vår nye medlem Paul Sluga välkommen till vår klubb. Efter middagen vidtog vårt ordinarie medlemsmöte, se protokoll 20/2-11. Kvällens höjdpunkt var att smaka och lukta oss genom Anders fem utvalda whiskies. Det var en trevlig blandning från Skottland, Japan och Sverige. Vi provade: Glendronach 18 yo, Bruichladdish 15 yo, Yamazaki 12 yo, Nikki Yoschi 10 yo och Mackmyra Första utgåvan. Alla sorterna fick bra omdömen av oss. Kvällens vinnare blev Joakim.                                          

 

 

 

 

 

 

Leif hösten 2011

Andra gången hemma hos Leif fick hela sällskapet ta tåg till Skurup. Där möttes alla av ett häfte som förkunnade att det skulle bli  " The night of Campbeltown Whiskies". Efter Kajs Dram blev det lite glögg och sen åt vi en trerätters middag med jordärtkockssopp följt av renfärsbiffar och avslutande med äppelkanelglass. Såklart passande viner till ( ett försök i alla fall ). Därefter startade provningen som innehöll 5 olika whisky från Campbeltown. Glen Scotia, Kilkerran, Longrow 10y, Springbank 10y och Hazelburn. Fantastiska smaker men väldigt svårt. En stack ut lite med sin milda rökighet. det var Longrow. Av 5 sorter prickade Johan in 3 och blev därmed kvällens vinnare. På årsmötet som hölls denna kväll fortsätter vi med en årsavgigt på 400 kr vilket ger värden 1400 kr . En majoritet ville att namnet Spångens Whiskey Gubbar skulle bestå och så blev  det.

  
Anders hösten 2015
En kulen och mörk novemberkväll tog vi oss till Anders på Söderkulla. Denna gång var vi 8 närvarande. ( Paul saknades ). Efter att ha tagit Kajs Dram ( denna gång Bruchladich ) var det dags för årsmöteförhandlingar. Nästa gång är det 10 år. Vad gör vi då? Många olika förslag. Vi satsade vars 50:- för det vanliga V75- tipset. Denna gång blev det vinst 3100:-. Anders serverade sen med hjälp av Lena en mycket god måltid. Gratinerad kyckling med kokt potatis och efter det en dessert bestående av turkisk youghurt/vispgrädde med självplockade blåbär.
Efter det blev det dags för den sedvanliga provningen. Vi testade Aberlour, Glendronach, Talisker, Laphroaig och Macalan. Bengt-Erik visade upp sina goda kunskaper och satte alla fem.
 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)